Na początek - duża pochwała z mojej strony pod adresem developera/GOG za cenę wyjściową dla Polski, z tego co widzę jest o prawie 6 dolarów niższa niż ta oficjalna (30$/30EU). Bardzo miła niespodzianka.
Sarafan: Czy tylko ja mam wrażenie, że gra wygląda jak kopia Heroes 3 z nieco zmienioną grafiką? Formuła Heroes to przepis na sukces. Wystarczy niczego nie zepsuć podczas kopiowania pomysłów. ;) Ciekaw jestem jak wyjdzie to w tym przypadku. Będę obserwował jak poradzi sobie ta pozycja w recenzjach.
Na szczęście (jak dla mnie, bo dużo wyżej od Heroes III cenię sobie Age of Wonders, Eadora czy Heroes IV), gra się zdecydowanie inaczej w wielu aspektach.
Bitwy są o wiele ciekawsze i bardziej "taktyczne" niż w H3, mapki bitewne większe i bardziej zróżnicowane pod względem terenu, a dzięki ograniczeniom ilości żołnierzy na oddział, warto ich dzielić i dobrze wykorzystywać ich cechy szczególne/zdolności.
Rozwój miasta jest też dużo ciekawszy, bo toczy się bezpośrednio na mapie świata. placówki z poszczególnymi budynkami są "na zewnątrz", mogą być plądrowane przez wroga... A do tego nie ma miejsca na wszystko.
Konkludując - moim zdaniem Songs of Conquest mogłoby spokojnie darować sobie odwoływanie się do Heroes III (we wszelkich materiałach prasowych/zapowiedziach), bo w moim odczuciu spokojnie stworzyło własny styl (podobnie jak Eador) i radzi sobie z tym dobrze.Oczywiście wiem, że to konkretny marketingowy "wabik", który aż szkoda porzucić.
Ale z mojego - mocno prywatnego i subiektywnego - punktu widzenia, na całe szczęście to nie są przepakowane HIII.
Żeby nie było, że tylko słodzę - uważam optymalizację gry za bardzo słabą, to co widać na ekranie (nie chodzi mi tylko o grafikę, bardziej o ilość elementów "obciążających" sprzęt) nie usprawiedliwia obecnych wymagań.
Mi to nie przeszkadza, bo mój sprzęt bez problemu sobie radzi, ale gra powinna w moim odczuciu chodzić bez problemów i na duuużo słabszym sprzęcie niż ten obecnie widniejący w wymaganiach. Zobaczymy, jak się sprawa rozwinie w trakcie rozwoju gry (zapowiedziano, że wymagania z czasem spadną)