KillingMoon: Jeśli dobrze zrozumiałem, miałeś okazję poobserwować jak gra ktoś ze znajomych?
Bo gdyby to był jakiś stream albo filmik na YouTube, to sam bym z ciekawością popatrzył... :)
W skrócie: od czasu premiery miałem możliwość oglądania różnych streamerów przez "wiele godzin" - widziałem różne etapy gry, różne strategie, różne stopnie zaawansowania streamera w grę. Sam też zadawałem mnóstwo pytań, jeśli czegoś nie wiedziałem / nie rozumiałem, a teraz doszedłem do momentu, że częściej to ja im "pomagam". ;)
KillingMoon: Czytałem pod LH opinię (Awesome demo, but don't get overexcited, marca 7, 2021) z której wynikało, że rozbudzony przez demo apetyt na super rozbudowane i złożone drzewko rozwoju budowli i bonusów, wynikających z postawienia razem określonych konstrukcji, nie został zaspokojony.... Czy to tylko opinia kogoś ze zbyt dużymi oczekiwaniami i drzewko rozwoju jest spójne, kompletne i "rozłożyste", czy może daje się odczuć w nim brak, niedosyt, "niedokończenie"?
Odpowiem tak, że to zależy od gracza, od jego indywidualnych wymagań co do tego typu gry. Ja uważam, że gra jest spójna (czyli jej jakość dość dobrze odzwierciedla cenę), ale przyznam, ze niektórzy gracze mogą czuć ten "niedosyt", szczególnie po ukończeniu fabuły gry, po której w zasadzie chyba nie ma już co robić.
Dla gracza, który jest obeznany z rogalikami może wydać się ona zbyt krótka (nie ma tu mowy o czasowym porównywaniu z np. Darkest Dungeon), z drugiej strony to może być swego rodzaju zaletą, bo jeśli wiemy co robić i potrafimy dobrze ocenić swoje możliwości to (co w sumie jest zaskakujące jeśli chodzi o ten typ gier) nie spędzimy zbyt dużo czasu na "grindzie". Gra ma też (patrząc z mojego punktu widzenia) dość proste zasady (tzw. "entry level" jesli chodzi o rogaliki) ale mimo to potrafi dostarczyć dużo zabawy - szczególnie stosowanie różnych nowych kombinacji, jakie pojawiają się wraz z postępem gry - nie ma ich co prawda zbyt dużo (w porównaniu do innych rogalików) ale ilość jest, imho, wystarczająca.
Jak dla mnie ma trochę zbyt dużo RNG, szczególnie jeśli chodzi o zdobywanie przedmiotów, ale to cecha większości rogalików, więc jestem do tego przyzwyczajony - tym bardziej, że ostatecznie, jeśli posiadamy już jakąś wiedzę o grze, nie będzie to miało aż takiego wpływu - jednak może przeszkadzać na początku.