Posted October 03, 2022
Osobiście nie miałem dotychczas przypadku, żeby z katalogu Bandcamp zniknął album, który posiadam więc ciężko mi powiedzieć jak to wygląda. Natomiast pobrać można sobie muzykę w wybranym przez siebie formacie i bez ograniczeń. Utwory wrzuca się tam w formacie wav i to sami artyści decydują o minimalnej kwocie lub jej braku, bo też jest taka możliwość i wtedy pierwszych 100 użytkowników może kupić album za darmo, potem cena minimalna to 1 USD. Można też udostępniać muzykę całkowicie za darmo.
Taki model nie przyciągnie dużych wydawców i producentów, stąd muzyka niezależna króluje na Bandcamp, co jest w sumie fajne, bo można w ten sposób nieco bardziej bezpośrednio wspierać artystów i odkrywać mniej oczywiste klimaty. Fakt płacenia w dolarach akurat mi nie przeszkadza, jakoś nigdy nie zwracałem na to uwagi.
Taki model nie przyciągnie dużych wydawców i producentów, stąd muzyka niezależna króluje na Bandcamp, co jest w sumie fajne, bo można w ten sposób nieco bardziej bezpośrednio wspierać artystów i odkrywać mniej oczywiste klimaty. Fakt płacenia w dolarach akurat mi nie przeszkadza, jakoś nigdy nie zwracałem na to uwagi.