Posted November 03, 2018
Co do dyskusji odnośnie praw autorskich. Dodam od siebie coś z innej beczki: patenty. Patenty powinny obowiązywać krócej, ale po zakończeniu, powinna obowiązywać tzw. licencja ustawowa. Autor miałby łącznie dłuższą ochronę, ale towary objęte cudzymi patentami, miałyby dodatkową stawkę płaconą przez konsumentów (np. 10% ceny detalicznej). Firma chcąca produkować towary związane z patentami, musiałaby zgłosić patenty, które obejmują produkt specjalnej organizacji rządowej i zyski ze sprzedaży detalicznej danego produktu byłyby równomiernie dzielone na każdy wykorzystany w produkcie patent. By nie było problemów z oszustwami, zamiast ceny detalicznej, można by zastosować cenę, z jaką coś sprzedaje producent. Obie opcje mają swoje wady.
Przypuśćmy, że wydaję produkt, w którym zastosowałem patent A autora B, patenty C i D, autora E i patent F autora G. Z autorem G dochodzę do porozumienia, podpisuję umowę zezwalającą mi wykorzystać jego patenty na lepszych warunkach niż licencja ustawowa (jednorazowa wpłata na rzecz autora). Zgłaszam, że produkt wykorzystuje patenty A, C i D. Teraz 10% od sprzedaży idzie do specjalnej organizacji, która autorowi B daje 1/3, a autorowi E 2/3.
Pomysł trzeba dopracować. Jednak się robi off-topic. Ochrona autora mogłaby trwać dożywotnio, gdyż i tak licencja ustawowa spowodowałaby, że postęp nie bylby ograniczany.
Zrobił się mały off-topic.
Przypuśćmy, że wydaję produkt, w którym zastosowałem patent A autora B, patenty C i D, autora E i patent F autora G. Z autorem G dochodzę do porozumienia, podpisuję umowę zezwalającą mi wykorzystać jego patenty na lepszych warunkach niż licencja ustawowa (jednorazowa wpłata na rzecz autora). Zgłaszam, że produkt wykorzystuje patenty A, C i D. Teraz 10% od sprzedaży idzie do specjalnej organizacji, która autorowi B daje 1/3, a autorowi E 2/3.
Pomysł trzeba dopracować. Jednak się robi off-topic. Ochrona autora mogłaby trwać dożywotnio, gdyż i tak licencja ustawowa spowodowałaby, że postęp nie bylby ograniczany.
Zrobił się mały off-topic.