It seems that you're using an outdated browser. Some things may not work as they should (or don't work at all).
We suggest you upgrade newer and better browser like: Chrome, Firefox, Internet Explorer or Opera

Z okazji niedawnej premiery Gamedec, fascynującego narracyjnego polskiego RPG, połączyliśmy siły z Anshar Studios i przygotowaliśmy dla was konkurs! Pięciu szczęśliwych zwycięzców już wkrótce będzie miało szansę przenieść się do Warszawy XXII wieku.

Co jest do wygrania?
• 2 nagrody główne: gra Gamedec wraz z soundtrackiem i cyfrowym artbookiem, metalowy plakat Displate z promo artem z gry Gamedec podpisany przez członków Anshar Studios,
• 3 nagrody pocieszenia: gra Gamedec wraz z soundtrackiem i cyfrowym artbookiem.

Co należy zrobić?
• W odpowiedzi na forum odpowiedz na pytanie: jaka jest najbardziej przydatna umiejętność w pracy Gamedeca (detektywa tropiącego przestępców w wirtualnych światach) i dlaczego?
• Pamiętaj, żeby twoja odpowiedź nie przekroczyła 600 znaków!
• Wybierzemy 5 najciekawszych i najbardziej kreatywnych odpowiedzi.

Konkurs trwa do 10.10.2021 roku, do 23:59.
Leuu: Raz sprawdziłem twórczość pewnego autora, którego nazwisko pojawiło się na forum i mi nie podeszła.
A o kogo chodziło? :)
Sarafan: ...
A o kogo chodziło? :)
Nie wiem czy to wypada...ale sprawdziłem dwie książki, tak dla pewności. Może już jest lepiej (kilka tytułów gdzieś mi się przewinęło)...ale mam co czytać. Wole trochę bardziej "skomplikowaną" literaturę ;)

Wyczytałem, że Gamedeca pisze koleś (Marcin Sergiusz Przybyłek) od mieszania/porządkowania ludziom w głowie, więc może być interesująco.
Post edited October 08, 2021 by Leuu
Leuu: ...
Jest ryzyko, że Framboos nas z hukiem wywali z tego baru, ale nie mogę nie zapytać – co rozumiesz przez bardziej "skomplikowaną" literaturę? :)

PS. Chwila moment, nie będzie kary za offtopic, dopóki pije z nami moderator, nie? Chyba, że jego też wywalą – i z baru, i z funkcji ;)
Post edited October 08, 2021 by ciemnogrodzianin
ciemnogrodzianin: ...
Wywali...chyba nie, jak nie ma prawdziwego tłumu, to chociaż niech sztuczny będzie. Po prostu obserwujemy sobie jak przebiega konkurs i oczekujemy na werdykt ;)

Niespecjalnie znam się na literaturze, literackiej terminologii itp. W moim odczuciu, po prostu te książki były totalnie "płaskie", nie bardzo było się o co zaczepić, świat słabo wykreowany, język, styl pisania "prosty" (o tyle dobrze, że czytało się szybko), bohaterowie bez jakiegoś wyrazistego charakteru. Fakt jedną uważam za lepszą od drugiej, tyle co dobrego mogę o tym powiedzieć. Możliwe, ze po prostu nie jestem ich "targetem".
Hmm, grałeś w Devils Hunt? Przejść się da, ale nie nazwałbym tego dobrą grą (...chociaż nie wiem czy to dobry przykład. W każdym razie kiedyś ograłem Devils Hunt;)
Post edited October 08, 2021 by Leuu
Obejdzie się bez banów, ale proponuję przeniesienie dyskusji książkowej np. tutaj - pan Przybyłek napisał dla nas ostatnio fajny artykuł. Możecie też sprawdzić, jakie gry poleca sam autor, jeśli wahacie się nad zakupem Gamedeca.

No i oczywiście zapraszam do wzięcia udziału w konkursie, bo póki co trochę bieda ze zgłoszeniami ;)
Post edited October 08, 2021 by Framboos
GOG.com: ...
Najwazniejsza jest oczywiscie umiejetnosc rozwiazywania tych wszystkich minigierek, ktore ktos umiescil zamiast klucza do interesujacych pomieszczen, sejfow czy tez systemow komputerowych.
A po co? Zeby sie dostac do interesujacych pomieszczen, sejfow czy tez systemow komputerowych.
Detektyw potrzebuje partnera, z którym mógłby konsultować poszlaki i wyciągać nieoczywiste wnioski.

gamedec@localbrain: / $ sudo apt install janusz-złotypaluch-ai-investigator
Post edited October 08, 2021 by erbello
Umiejętność odróżniania na decku rzeczywistych reakcji rozmówcy od impostorów.
Na początku XXII w. ludzkość fascynowała mowa ciała, odróżnianie prawdy od udawania po grymasie ust, reakcji źrenic (VK test). Korporacje komputerowe wykorzystały nową wiedzę do tworzenia impostorów – skryptów wizualizacji, naśladujących określone reakcje emocjonalne, wyrażane wirtualną mową ciała przez avatar gracza lub NPCa. Dzięki temu można było w decku uatrakcyjnić interakcję między graczami i uczynić realniejszym otoczenie w grach AAAA (Almost Alive Artificial Avatar).
Kto śle ci uśmiech – Piękna czy Impostor?
Framboos: Obejdzie się bez banów, ale proponuję przeniesienie dyskusji książkowej np. tutaj - pan Przybyłek napisał dla nas ostatnio fajny artykuł. Możecie też sprawdzić, jakie gry poleca sam autor, jeśli wahacie się nad zakupem Gamedeca.
Dzięki za link. Jeszcze jeden wart uwagi tekst jest tutaj.
Oczywiście, że używanie OSINT-u!
Skrót od Optical & Sensoric Imitation New Technology.

Nagroda super! Uwielbiam takie klimaty! Akurat chciałem zrobić w RPG Zew Cthulhu scenariusz w takim klimacie. Jak wygram.. To znaczy, jeśli wygram to będę mógł się zainspirować. Tak wiem, że cthulhu i sci-fi to nietypowe połączenie, ale takie lubię ;-)

Ps. Swoją drogą jakby ktoś chciał nauczyć się osintu to polecam kurs na niebezpieczniku.
Zdolność do czytania pamięci podejrzanych. Jako że tropimy przestępczość odbywającą się w światach wirtualnych to wspomnienia osób/awatarów które tam są również danymi. Zdolność ta przyda się ponieważ pozwala poprowadzić sprawę w której wszystkie wirtualne dowody zostały wykasowane, a jedyne co zostało to wspomnienia osób które biorą udział w sprawie. Oczywiście to nie znaczy że będzie łatwo patrząc na te wszystkie metody ukrywania swojej tożsamości dostępne w sieci, ale dla zdolnego detektywa to starczy by móc rozwiązać trudne sprawy.
Ja sądzę, że najważniejsza jest umiejętność znalezienia najlepszego dostawcy połączenia z Siecią (lub jej gamedeckowym odpowiednikiem) i zdolność do długotrwałego powstrzymywania się przed korzystaniem z toalety ;D
Z przymrużeniem oka oczywiście bo cierpliwość i umiejętności dedukcji także są bardzo ważne ;)
Post edited October 09, 2021 by samuraj248
GOG.com: Z okazji niedawnej premiery Gamedec, fascynującego narracyjnego polskiego RPG, połączyliśmy siły z Anshar Studios i przygotowaliśmy dla was konkurs! Pięciu szczęśliwych zwycięzców już wkrótce będzie miało szansę przenieść się do Warszawy XXII wieku.

Co jest do wygrania?
• 2 nagrody główne: gra Gamedec wraz z soundtrackiem i cyfrowym artbookiem, metalowy plakat Displate z promo artem z gry Gamedec podpisany przez członków Anshar Studios,
• 3 nagrody pocieszenia: gra Gamedec wraz z soundtrackiem i cyfrowym artbookiem.

Co należy zrobić?
• W odpowiedzi na forum odpowiedz na pytanie: jaka jest najbardziej przydatna umiejętność w pracy Gamedeca (detektywa tropiącego przestępców w wirtualnych światach) i dlaczego?
• Pamiętaj, żeby twoja odpowiedź nie przekroczyła 600 znaków!
• Wybierzemy 5 najciekawszych i najbardziej kreatywnych odpowiedzi.

Konkurs trwa do 10.10.2021 roku, do 23:59.
Według mnie najważniejszą cechą dobrego Gamedecka jest cierpliwość, która pozwala powstrzymać się od szybkiego zakupu dobrej gry z potencjałem i cierpliwe odczekanie do czasu pojawienia się konkursu pozwalającego wygrać tę grę.
Najważniejszą cechą detektywa w świecie virtual zawsze pozostanie umiejętność oddzielania świata gry od realnego. Problem rzeczywistości i odnalezienia się w niej (przy tak dużej inwersji ze światem wirtualnym) był już wielokrotnie poruszany przez wielu wirtuozów pióra w tym samego mistrza - Philipa K Dicka. bez tego bohater zatraca się w domysłach i popada w paranoję. Finał jest zawsze jeden...
Nie znam wspomnianej literatury, ale aby jakiekolwiek śledztwo zostało uwieńczone sukcesem, to nadzorujący je detektyw (niezależnie od środowiska w jakim jest ono prowadzone) musi przede wszystkim wykazać się umiejętnością wyszukiwania poszlak oraz dowodów popełnionego przestępstwa. W przypadku środowska wirtualnego większość tego typu rzeczy będzie występowało w postaci cyfrowej, więc naturalnym jest, że najważniejszą wartość będą miały umiejętności przeszukiwania zapisanych danych cyfrowych oraz (a może przede wszystkim) odzyskiwania tych już skasowanych.